Bussförar-SM 2020

2020-07-08

Tre av Svealandstrafikens förare till final i Bussförar-SM

580 förare sökte till årets bussförar-SM och efter flera uttagningsmoment är nu 16 i final.
Tre av dem, Sören Lindén, Petra Berglund och Per-Anders Carlsson, är bussförare hos Svealandstrafiken.

  • För ett år sen hade jag ingen aning om att 2020 skulle bli året jag tog busskort. Att jag nu, bara några månader senare, ska få vara med och tävla med 15 andra om titeln Sveriges Bästa Bussförare känns fortfarande lite overkligt. Det ska bli fruktansvärt kul att få spendera en dag på Gillingebanan med Sveriges elit säger Petra, förare på Västeråsdepån.

Finalen i Bussförar-SM äger rum måndag 7 september på Gillingebanan i Vallentuna. Då får finalisterna göra praktiska prov, bland annat halkkörning och katastrofövning. Vinnaren titulerar sig Sveriges Bästa Bussförare 2020 och koras direkt i anslutning till finalen.

  • Vi är väldigt stolta över att våra förare har tagit sig ända till final! Bussföraryrket är komplext och ställer höga krav. Du ska bemöta kunden, ge god service och samtidigt framföra fordonet tryggt och punktligt oavsett väglag. Nu önskar vi våra finalister varmt lycka till! säger Peter Beckman, produktionschef.

Bussförar-SM arrangeras av Sveriges Bussföretag i samarbete med Res- och Trafikforum. Syftet är att öka fokus på och höja statusen för bussföraryrket, eftersom rekryteringsbehovet är mycket stort och branschens krav ständigt ökar.

  • För mig, som började köra buss på äldre dagar, är det en ynnest att få delta i finalen. På 7 år har det blivit nästan 8000 timmar bakom ratten. Jag ser verkligen fram emot den 7 september för trevlig gemenskap och spänning! säger Per-Anders, förare på depån i Odensbacken.

Varmt lycka till önskar vi Sören, Petra, och Per-Anders!

Sören Lindén

Sören Lindén

Petra Berglund

Petra Berglund

Per-Anders Carlsson

Per-Anders Carlsson